Jag har reumatism sedan cirka 40 år […]

Fråga
Jag har reumatism sedan cirka 40 år och vill skjuta upp min andra om operation av höften (cupen har flyttat sig, efter bytet) så länge som möjligt. Hur håller jag muskler, senor och rörelsemönster i bästa trim, för att inte försämra mina rehabiliteringsodds efter operationen? Rehabiliteringen efter är ju det viktigaste och jag har huvudansvaret. Vilka träningsrörelser kan jag göra hemma och vad bör jag tänka på i övrigt nu, före och efter operationen?  Enligt ortopedens uppgift är ena benet 1-1½ cm kortare och jag har större problem med “promenader” än rörlighet.

Svar
Förslag till dig för att kunna hålla igång fram till den planerade operationen:

  • Ta korta promenader, gärna stavgång för att kunna ta ut stegen och belasta benen lika.
  • Cykla inomhus på träningscykel eller vanliga cykelturer.
  • Att träna i bassäng känns ofta skönt och det är lätt att ta ut rörligheten utan smärta.
  • Låt smärtan begränsa hur mycket du ta i och hur långt du promenerar.
  • Det kan kännas bra med inlägg i skon för att korrigerar benlängden.


Med vänliga hälsningar

Agneta Carlsson
Leg arbetsterapeut