Min fru har problem med SI-lederna. Hon sitter och målar flera timmar om dagen och […]

Fråga
Min fru har problem med SI-lederna. Hon sitter och målar flera timmar om dagen och får väldigt ont i sin kontorsstol. Har du några tips om bra stolar, eller är sittdynor, luftkuddar bättre?

Svar
Det är svårt att rekommendera några speciella stolar eller dynor, men generella principer för sittande bör fungera bra för hennes sittproblematik. Stolen är naturligtvis viktig eftersom hon sitter under flera timmar. Den bör ha inställningsmöjligheter så att hon kan vinkla sitsen. Om man ställer in sitsen så att bakkanten är något högre än framkanten har man lättare att behålla svanken i ländryggen och får ett stadigare sittande, vilket är betydelsefullt med tanke på hennes problem med SI-leder. Höjden på sitsen ska vara inställd så att man sitter med fötterna stadigt i golvet. Ryggstödet bör placeras så att man har stöd för svanken. Om man använder en ”vanlig stol” kan man anpassa den med en dyna som är något högre baktill och placera en liten kudde eller ryggdyna i svanken, men en inställbar stol är att föredra. Dessutom är det alltid bra att ta några pauser och resa sig upp då och då. Lycka till!

Med vänliga hälsningar
Gun Johansson
Leg arbetsterapeut