Min mamma har fibromyalgi sedan många år tillbaka och hon har svårt att lyfta […]

Fråga
Min mamma har fibromyalgi sedan många år tillbaka och hon har svårt att lyfta tunga föremål, exempelvis stekpanna, bära matkassar, och så vidare.. Hon har även mycket svårt att öppna burkar
och tappar lätt föremål. Finns det hjälpmedel att köpa? Och vart i så fall.

Svar
Det finns hjälpmedel att köpa på bland annat Varsam, som har butik på nätet och i Stockholm. Sen finns det även andra hjälpmedelsaffärer i de större städerna. Vissa sjukvårdsaffärer har en del hjälpmedel. Det är också viktigt att din mamma får lära sig en bra ergonomi ock tekniker och knep som underlättar i vardagen. En arbetsterapeut på vårdcentralen kan säkert hjälpa henne med det och även ge tips på bra hjälpmedel.

Med vänliga hälsningar
Lena Renström
Leg arbetsterapeut