Är komplett förlamad från bröstet och ner efter myelit […]

Fråga
Är komplett förlamad från bröstet och ner efter myelit. I dag har jag badkar med elektrisk stol i, så att jag kan åka ner till botten av karet och sen vrida mig åt respektive sida så att jag kommer åt att tvätta mig i baken. Men jag funderar på att flytta till lägenhet där badkar inte får plats. Men jag undrar hur man kommer åt att tvätta och duscha baken i en duschstol när man inte kan lyfta på baken? Har ni några tips för detta?

Svar
En mobil duschstol har ett urtag så att man kan komma åt att tvätta sig i baken. Detta kan dock vara svårt t ex om man har nedsatt balans. Ett alternativ skulle kanske också kunna vara att montera en tillsats på befintlig toalett som både tvättar och torkar (typ Top WC Matic eller liknande) eller installera special toalett (typ Closomat eller liknande). Kontakta din arbetsterapeut för att se på vad som är möjligt där du bor.

Med vänliga hälsningar
Åsa Larsson
Leg arbetsterapeut, universitetslektor, med dr