Jag har epilepsi och får grandmall-anfall. Har läst om en speciell uppblåsbar airbagcykelhjälm […]

Fråga
Jag har epilepsi och får grandmall-anfall. Har läst om en speciell uppblåsbar airbagcykelhjälm, kallad, “hövding” som tydligen ska vara bra som skydd. Undrar om det finns bidrag att söka för att köpa den och hur jag i så fall ska gå tillväga?

Svar
Inom Sverige så kan det se olika ut vad som anses som ett hjälpmedel eller inte beroende på lokala bestämmelser, så mitt råd är att du kontaktar din arbetsterapeut som kan bestämmelserna där du bor.

När det gäller att söka bidrag så kan dels intresseföreningar för olika funktionsnedsättningar ibland stödja medlemmar i detta – du får då kontakta de olika föreningarna för att höra vilka bestämmelser de har. Ibland kan det finnas stipendier att söka, där kan det finnas både lokala och nationella stipendier, en del annonseras lokalt i dagspress många finns på Internet. Att söka på stipendier och bidrag gör att du hittar flera olika sammanställningar där du kan söka efter någon stiftelse/fond som kan hjälpa dig.

Med vänliga hälsningar
Åsa Larsson Ranada
Leg. arbetsterapeut, universitetslektor, med dr