Min mormor är dement och ofta uppe och promenerar om nätterna och har svårt att komma till ro. Jag funderar på om hon skulle kunna ha användning av ett bolltäcke […]

Fråga:

Min mormor är dement och ofta uppe och promenerar om nätterna och har svårt att komma till ro. Jag funderar på om hon skulle kunna ha användning av ett bolltäcke eller liknande men vad jag har hittat efter lite googlande är endast att yngre personer verkar använda det, är det inget som man kan få om man är äldre? Skulle det kanske fungera på hennes problematik? Eller finns det något annat en arbetsterapeut kan göra kring sömn? Sjuksköterska och läkare har givetvis redan sett över medicinering.

Svar:

Det handlar egentligen inte om huruvida det finns möjlighet att förskriva hjälpmedlet eller inte, utan snarare om att det ser olika ut i landet vilka det är som får förskriva bolltäcken. För att veta vad som gäller där du bor – kontakta din arbetsterapeut. Men bolltäcken används även inom demensvård, det finns ett bolltäcke som är speciellt utformat för personer med demens som är något lättare och med mindre ”bollar” i.

När det gäller sömnproblem kan arbetsterapeut också vara behjälplig med att se hur personens aktivitet under dagen ser ut. En grund för god sömn är ofta är att man har haft varierande aktiviteter under dagen som ger ett behov av vila och sömn.

Med vänlig hälsning

Åsa Larsson Ranada
Leg arbetsterapeut, universitetslektor, med dr