Min partner har förmodligen ADD. Han påbörjade en utredning som han typiskt nog aldrig slutförde […]

Fråga
Min partner har förmodligen ADD. Han påbörjade en utredning som han typiskt nog aldrig slutförde. Vi älskar varandra och vill leva med varandra men ett stort problem är hans problem med att hålla ordning och reda hemma. Jag mår väldigt dåligt när det är kaos och smutsigt hemma och det känns som att jag inte får plats på grund av att hans kaos tar över. Han inser problematiken och försöker allt han kan att få mera ordning men jag är rädd att det aldrig kommer att gå om vi inte får hjälp. Just nu bor vi inte tillsammans på grund av det här men vill gärna göra det i framtiden. Jag undrar därför vilken hjälp som finns att få utifrån så att jag slipper få rollen som den tjatiga och han som den som känner sig misslyckad?

Svar
Det finns hjälp att få. Om din särbo har kontakt på vårdcentralen, öppenvårdpsykiatrin eller kommunens hälso-och sjukvårdsteam kan ni vända er dit. I dessa verksamheter finns arbetsterapeuter som kan stötta personer med att få en mer fungerande och strukturerad vardag. Finns behov av mer omfattande insatser (en eller flera personer som man träffar regelbundet i hemmiljö som aktivt stöttar i vardagens aktiviteter) kan ni vända er till biståndshandläggarna i er kommun för att ansöka om boendestöd. Ni hittar mer information om boendestöd om du söker på internet. Hur kommunen organiserar dessa insatser skiljer sig från kommun till kommun. Om ni ringer till er kommuns växel/kontaktcenter kan de säkert lotsa er vidare till rätt handläggare.

Med vänlig hälsning
Sofia Ringvall
Leg. arbetsterapeut