Jag har reumatism och Raynauds syndrom. Nu på senaste har mina fingrar blivit oftare blå än vita på arbetsplatsen då mycket av mitt arbete kräver dator. Finns det någonting ni kan hjälpa mig med?

Fråga:

Jag har reumatism och Raynauds syndrom. Nu på senaste har mina fingrar blivit oftare blå än vita på arbetsplatsen då mycket av mitt arbete kräver dator. Finns det någonting ni kan hjälpa mig med?

Svar:

Det finns lite tips och råd om hur man kan hålla sig varm och hur man undviker att få besvär med sin Raynaud.
Jag skulle tro att det är olika i olika landsting om vad man har för möjligheter att få värmehjälpmedel. I Stockholm kan man få remiss till Bräcke diakoni för förskrivning av värmehjälpmedel. Annars kan man köpa olika  varianter på bland annat sport och fiskebutiker. Clas Ohlsson och Varsam har en del. Om hjälpmedlen ska användas på arbetet är det arbetsgivarens ansvar att förse personen med de redskap som behövs för att kunna utföra sitt arbete.

Tänk på:

  • Undvik att bli kall om händer och fötter
  • Undvik ställningar som orsakar ven stas i fingrarna, t.ex. bära matkassar och väskor i handen. Använd istället ryggsäck shoppingvagn
  • Undvik att hålla fingrar, handleder och armbågar i böjd ställning under långa perioder
  • Använd kläder i lager på lager
  • Handledsvärmare
  • Använd handskar när du handskas med t ex kylvaror

Med vänlig hälsning

Malin Regardt
Leg. Arbetsterapeut